ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Κυριακή 2 Απριλίου 2017)

 

Α. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Κυριακή 2 Απριλίου 2017)
 

·         08:00    Μαραθώνιος δρόμος, Εκκίνηση: Πέλλα

·         08:45    1000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων. Εκκίνηση: Πλατεία Αριστοτέλους

·         08:45    Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. Εκκίνηση: Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

·         12:30    Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. Εκκίνηση: Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Βασ. Γεωργίου

Προβλεπόμενες ώρες τερματισμού δρόμων (Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου, στο ύψος του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου):

·         08:50    τερματισμός 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων

·         09:15    τερματισμός 10χλμ.

·         10:15    τερματισμός Μαραθωνίου

·         12:45    τερματισμός 5χλμ.

 

 

Β.  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ,ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 

1. Η διοργάνωση υποστηρίζει και υποστηρίζεται από πενήντα δύο (52) ιδρύματα κοινωνικής προσφοράς, τα οποία στο πλαίσιο της διοργάνωσης, διεξάγουν τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, στα οποία δραστηριοποιούνται. Καταυτόν τον τρόπο, στηρίζονται ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες απευθύνονται, ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν το κοινό για τις δράσεις τους και υποστηρίζονται από τη διοργάνωση οικονομικά δεδομένου ότι μέρος των εσόδων διατίθεται υπέρ του σκοπού που επιτελούν.

2. Επιστημονική ημερίδα με εισηγήσεις που αφορούν τους θεματικούς τομείς υποστήριξης της προσπάθειας των δρομέων κάθε ηλικίας και επιπέδου. Τα πεδία των επιστημονικών εισηγήσεων θα αφορούν την Ιατρική, Φυσιοθεραπευτική – Αποκαταστατική, Διατροφική, Προπονητική και Ψυχολογική Υποστήριξη, καθώς και στον ενδεδειγμένο υλικοτεχνικό προπονητικό εξοπλισμό των δρομέων. Τέλος, θα υπάρχει ενότητα που θα αναφέρεται σε θέματα αθλητικού μάρκετινγκ αλλά και σε θέματα ντόπινγκ

3. Η Ο.Ε. του Stoiximan.gr 12ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», στο πλαίσιο της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο και στην προστασία των ανθρώπινων αξιών, μεριμνά για τις ενέργειες που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και πολιτισμικών ζητημάτων. Κύριο μέλημα της είναι να μειώσει στο ελάχιστο το οικολογικό αποτύπωμα της διοργάνωσης και παράλληλα να μυήσει στα παιδιά, «το αύριο της χώρας μας», που θα συμμετέχουν στον αγώνα 1000μ μαθητών Δημοτικών Σχολείων, την περιβαλλοντική αγάπη και ευαισθησία με το σύνθημα «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ». Επιπλέον, φέτος ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων είναι ειδικά αφιερωμένος στον σχολικό εκφοβισμό ή αλλιώς bullying, ο οποίος αποτελεί δυστυχώς ένα διαδεδομένο κοινωνικό πρόβλημα, όπου κάποια παιδιά κάνουν σκόπιμα και συστηματικά κατάχρηση της δύναμης τους για να κυριαρχήσουν και να βλάψουν κάποια άλλα σε σωματικό, κοινωνικό ή/και συναισθηματικό επίπεδο και να αποκομίσουν μία αντίστοιχη ικανοποίηση. Η ΟΕ της διοργάνωσης σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα διανείμει μπλουζάκια, στους νεαρούς δρομείς, που θα συμμετάσχουν στον Δρόμο των 1.000μ μαθητών Δημοτικών Σχολείων, με την επιγραφή: «#MIFOVASAI», μήνυμα το οποίο θα αναγράφεται και στα αναμνηστικά μετάλλια τα οποία θα λάβουν κατά τον τερματισμό τους.

4. O τομέας περιβάλλοντος της Ο.Ε. θα διανείμει στους μικρούς μαθητές φάκελο με την  επιγραφή «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ», όπου θα περιέχεται, κάρτα από χαρτί που περιέχει βιολογικούς σπόρους από μυρωδικά φυτά, το οποίο (χαρτί) “φυτεύεται” κάτω από λεπτό στρώμα χώματος και φυτρώνει, δημιουργώντας σε μερικές ημέρες ένα εξαίσιο μικρό κηπάκι με βότανα όπως Βασιλικός, Φασκόμηλο και Μέντα. Η φύτευση “σπόρων με χαρτί”  γίνεται έτσι μία διασκεδαστική δραστηριότητα στο σπίτι, καθώς και για πολλά παιδιά είναι επίσης η πρώτη εμπειρία κηπουρικής τους, ενώ συγχρόνως παρατηρώντας την εξέλιξη τους, τα παιδιά αποκτούν νέες εμπειρίες και γνώσεις.

 5. Για δεύτερη φορά, θα "τρέξει" πρόγραμμα συλλογής-ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών. Το σύνθημα μας «Δώσε μία Δεύτερη Ευκαιρία». Όλοι οι δρομείς έχουν σε κάποιο ράφι αθλητικά παπούτσια που δεν χρησιμοποιούν. Αντί να καταλήξουν μετά από χρόνια στα σκουπίδια, έχουν πλέον την δυνατότητα να τα παραδώσουν (με την προϋπόθεση να είναι προς χρήση) σε ειδικούς κάδους που θα βρίσκονται στο Κέντρο Εγγραφών, περίπτερο 13 της ΔΕΘ-HELEXPO, την Πέμπτη 30 Μαρτίου, την Παρασκευή 31 Μαρτίου και το Σάββατο 1 Απριλίου, κατά την παραλαβή του αγωνιστικού εξοπλισμού τους. Στη συνέχεια, αφού αξιολογηθεί η κατάστασή τους, θα προωθηθούν σε ομάδες συνανθρώπων μας που τα έχουν ανάγκη, όχι μόνο για να τρέξουν και να αθληθούν αλλά και να τα χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους, ενώ τα υπόλοιπα θα ανακυκλωθούν.

6. Ο τομέας περιβάλλοντος της Ο.Ε. του Stoiximan.gr 12ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», σε συνεργασία με τους έξι Δήμους της διαδρομής του Μαραθωνίου και Θεσμικούς Υποστηρικτές της, θα προβεί σε καθαρισμό των δρόμων και των παρυφών των δρόμων (Μαραθώνιος, 10.000μ., 5.000μ.), γεγονός πολύ σημαντικό για το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, την αισθητική εικόνα των περιοχών και για την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

7. Παράλληλα, θα διεξαχθεί ανακύκλωση όλων των υλικών, που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της διοργάνωσης (60.000 πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια και άλλα είδη).

8. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης θα οργανώσει ξενάγηση της πόλης της Θεσσαλονίκης για τα στελέχη και τους επίτιμους καλεσμένους της διοργάνωσης.

9. Παράλληλα, με την παρούσα εξέλιξη του προγράμματος, οι Δήμοι Αμπελοκήπων, Πέλλας, Χαλκηδόνας και Κορδελιού - Ευόσμου, θα πραγματοποιήσουν αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα, στα πλαίσια της διοργάνωσης.

 

Γ.  ΑΦΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΦΛΟΓΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ-ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΠΕΛΛΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Σάββατο 1 Απριλίου 2017)

   

11:30 Τελετή της Αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. Παράδοση της Φλόγας στον Δήμαρχο Πέλλας κ. Στάμκο Γρηγόριο, μέλος της Επιτίμου Ο.Ε. της διοργάνωσης.

12:00-17:45 Έναρξη Λαμπαδηδρομίας. Διέλευση της Φλόγας από δεκαπέντε περιοχές Δήμων της Μαραθώνιας διαδρομής και των παράλληλων Δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος, σε κεντρικά σημεία των οποίων τελούνται εκδηλώσεις υποδοχής της.

18:00 Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, μέλος της Επιτίμου Ο.Ε. της διοργάνωσης στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Θεσσαλονίκης, κοινό σημείο τερματισμού όλων των Δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος. Τελετή διάρκειας 20’.

Η Αλεξάνδρειος Φλόγα θα ζεσταίνει τις καρδιές θεατών και αθλητών μέχρι τον τερματισμό όλων των συμμετεχόντων δρομέων, την Κυριακή 2 Απριλίου 2017.
 

 

 
 

 

Θεσμικός Υποστηρικτής
 

 
                   Stoiximan.gr 12ος Διεθνής Μαραθώνιος "Μέγας Αλέξανδρος"

Γραφείο Μαραθωνίου, Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, Θεσσαλονίκη, 54638
Τηλ: 2310200360, fax: 2310200361 - email: info@atgm.gr