ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

Μαραθώνιος. Γεννήθηκε στο Μαραθώνα της Ελλάδας μας το 490 π.Χ, από την ηρωική προσπάθεια του ημεροδρόμου Φειδιππίδη οπλίτη, ο οποίος διύνησε την απόσταση, για να αναγγείλει στους Αθηναίους την νίκη των Ελλήνων, πέφτοντας νεκρός από την υπερπροσπάθεια. Σήμερα σε κάθε γωνιά του κόσμου τελούνται χιλιάδες Mαραθώνιοι, καθιστώντας το αγώνισμα, αυτό με τους περισσότερους συμμετέχοντες στον πλανήτη και τη λέξη “Μαραθώνιος”, τη μόνη κοινή σε όλες τις ομιλούμενες διαλέκτους παγκοσμίως. Ο Διεθνής Μαραθώνιος "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ", καλύπτει τη διαδρομή από την Πέλλα, την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας και γενέτειρα του μεγάλου Στρατηλάτη, έως την Θεσσαλονίκη τη σύγχρονη ελληνική μητρόπολη της. Ο Μαραθώνιος που φέρει ως σύμβολο, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της ανθρωπότητας, τον ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, δεν είναι απλά ένα μεγάλο και διεθνές αθλητικό γεγονός, αλλά μια διαδρομή στην ιστορία, μια διαδρομή γεμάτη Ελλάδα, από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό στο σήμερα.

Ο πρώτος Διεθνής Μαραθώνιος "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" διεξήχθη την 16η Απριλίου 2006 και ήταν η απόρροια του οράματος αθλητικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων από όλη την Ελλάδα. Ο Μ.Ε.Α.Σ ΤΡΙΤΩΝ Θεσσαλονίκης, αδειοδοτήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) και υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, της Ε.Ο.Ε, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, καθώς και με τη συνεργασία πλήθους φορέων, θεσμικών υποστηρικτών, διοργανώνει το κορυφαίο για την Βόρεια Ελλάδα γεγονός, με αθλητική, κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και πάνω απ΄ όλα ιστορική σημασία, εξαιρετικό πρεσβευτή της πόλης μας, της Μακεδονίας μας και της χώρας μας, σ΄ όλο τον πλανήτη.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων (AIMS), εντάσσεται ανελλιπώς στο ετήσιο επίσημο διεθνές καλεντάρι, αποκλείοντας παράλληλα το δικαίωμα οποιουδήποτε άλλου Μαραθωνίου παγκόσμια, να χρησιμοποιήσει το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

- Μέσω του Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και των παράλληλων εκδηλώσεων του, θέλουμε να αναδείξουμε διεθνώς μία ιστορική διαδρομή, αλλά και τη σημασία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, ως κέντρο ιστορίας, πολιτισμού και αθλητισμού.

- Επιπρόσθετα, θέλουμε να προσφέρουμε μέσα από όλους τους Δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος της διοργάνωσης τη δυνατότητα σε όλους, να τρέξουν ή να περπατήσουν, για την επίδοση ή για τη χαράτης συμμετοχής, στοχεύοντας στην προβολή ενός υγιεινού προτύπου διαβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

- Για αυτό το λόγο το κύριο μέλημα και η δέσμευση μας είναι να παρέχουμε εξαιρετικές υπηρεσίες σε όλους τους συμμετέχοντες, στους εθελοντές μας, στους χορηγούς μας και σε όσους συνεργάζονται μαζί μας, για την επιτυχία της μεγάλης κοινής μας προσπάθειας.


ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

- Να αποκτήσει ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» την «αίγλη» και τη «θέση» στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, ανάλογη των μεγάλων Διεθνών Μαραθωνίων και του βαρέως ονόματος που φέρει.

- Να καταγραφεί στη συνείδηση των Ελλήνων ως «Εθνικό, Ιστορικό και Τουριστικό Γεγονός», πλήρως αξιοποιήσιμο για την προβολή της χώρας, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της Kεντρικής Μακεδονίας.

- Να τοποθετηθεί στο παγκόσμιο στερέωμα ως «Ο Μαραθώνιος της Ιστορίας» .

- Να αυξάνει τις αγωνιστικές συμμετοχές του κατά 20% κάθε χρόνο.

- Να αυξήσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τους Δρόμους Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος και τον υγιεινό τρόπο διαβίωσης.

- Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της διοργάνωσης, κοινωνικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία της πόλης μας, αλλά και της χώρας μας γενικότερα.

- Να εδραιωθεί ως το γεγονός με τη μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική επίδραση στη Β. Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία ετήσια γεγονότα της χώρας, με πολλαπλή σημασία και σπουδαιότητα

 
 

 

Θεσμικός Υποστηρικτής
 

 
                   Stoiximan.gr 12ος Διεθνής Μαραθώνιος "Μέγας Αλέξανδρος"

Γραφείο Μαραθωνίου, Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, Θεσσαλονίκη, 54638
Τηλ: 2310200360, fax: 2310200361 - email: info@atgm.gr